miercuri, 24 iunie 2015

24 juin-journée de la blouse roumaine

Quelle journée!!! Il y a eu plein d'évenements: des messes et des pèlerinages pendant la matinée, des foires, des fêtes en champs des fleurs, des photos, des jeunes habillés en costume roumain ou seulement en portant la blouse...

C'est une fête artificielle celle de la blouse roumaine, superposée sur celle réligieuse de la Saint-Jean et d'une

autre fête plus ancienne liée du solstice, une païenne de la fertilité qui porte le nom, de cette plante aux fleurs jaunes, la caille- jaune en roumain „sînziana” ou „drăgaica”.

La pluie et la température plutôt

d'octobre que de juin a calmé un peu les esprits. Les années avant il y avait plus d'enthousiasme.

Ce zi!!! Azi au fost mai multe evenimente: slujbe la biserici în timpul dimineții, pelerinaje chiar, tîrguri, serbări cîmpenești, cununi de sînziene și alte flori de cîmp, tineri în costume populare sau doar cu ii.


Asta cu ia este o sărbătoare un pic artificială și mai...comercială suprapusă peste sărbătoarea nașterii St-ului Ioan Botezătorul și peste una mai veche, cea a Sînzienelor, sărbătoare mai degrabă păgînă din preajma solstițiului, cu rituri de fertilitate amintind de vremulri mult mai îndepărtate.


Ploaia și temperatura mai mult de octombrie decît de iunie au mai potolit spiritele. În alți ani a fost mai mult entuziasm. Aici, la noi, Sărbătoarea Universală a iei n-a prins încă. 


(photos: Internet)


   

2 comentarii:

  1. De pe bloguri aflam lucruri noi :) E frumoasa ia noastra chiar si fara sarbatoarea asta. Dar tot e bine, ca ziua iei se suprapune cu Sanzienele :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ziceam că mi se pare o sărbătoare cam artificială, dar în anii trecuți era mai plină de entuziasm. Abia azi am găsit pe facebook mai multe fotografii cu femei copii și bărbați îmbrăcați românește prin toată lumea, nu doar în România: canadieni, japonezi, din insulele Cayman, din țările nordice, Anglia,America de Sud...Sănătate Dani!

      Ștergere